Barion Pixel
Ketogén fettuccine tészta

Keto tészták, amelyekkel büntetlenül bűnözhetsz

Bármennyire is nagy rajongója vagy az olasz pizzának, spagettinek és tortellininek, sajnos le kell nyelned a békát: a ketózis érdekében a tésztás ételek tiltottak. Vannak azonban olyan kiskapuk, amelyeken át mégiscsak beléphetsz a ketogén tészták világába. A most következő tésztareceptek ugyan meglehetősen rendhagyó alapanyagokból készültek, mégis nagyszerű alternatívái a lisztből készült társaiknak.

Olasz fettuccine tészta – alacsony szénhidráttartalommal

Ketogén fettuccine tészta

Amennyiben tésztára vágysz, de nem szeretnél elszaladni a szénhidrátbevitellel, ez az olaszos keto tészta életmentő lehet számodra. Imádom, hogy tényleg nem nagy kunszt elkészíteni, és az íze megtévesztésig hasonlít a hagyományos tésztáéra.

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (3 személyre)

  • 120 ml forró víz
  • 38 g ízesítetlen zselatinpor (kb. 4 evőkanálnyi)
  • 110 g mozzarella (aprított)
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál olasz fűszerkeverék
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítési javaslat

  1. Mielőtt nekiállnál a tészta elkészítésének, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Melegíts fel 120 ml vizet. Amikor éppen csak elkezd gyöngyözni, add hozzá a zselatinport. Keverd folyamatosan, teljes oldódásig.
  3. Amikor a zselatin feloldódott a vízben, add hozzá a mozzarella sajtot, és folyamatosan keverd, amíg teljesen felolvad.
  4. Végül add hozzá a fűszereket, ízlés szerint sózd és borsozd.
  5. Vedd le a tűzhelyről a kész keveréket, és terítsd el vékonyan és egyenletesen a sütőpapírral bélelt tepsin.
  6. 20-30 percig hagyd állni.
  7. Amikor a tészta már elválik a sütőpapírtól, elkezdheted formára vágni egy pizzaszeletelő (vagy derelyevágó) segítségével
  8. Először vágd le a széleket, hogy egy szabályos négyzetet kapj, majd hosszában haladva szabd le a tészta vékony szálait.

Ha ügyes vagy, pillanatok alatt tálalhatod a ketogén hosszúmetéltedet, amit elsősorban hideg salátákhoz érdemes adnod, de isteni finom egy kevés olvasztott vajjal és sajttal megszórva is. Ügyelj rá, hogy nagy hő hatására elveszti az állagát, így elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.

Alakbarát mozzarellás tészta – a ketogén szószok szerelmeseinek

Alakbarát mozzarellás tészta

Van mozzarella és tojás a hűtődben? Akkor semmi akadálya egy ketogén tésztapartinak. Ez a lágy és gazdag ízvilágú szénhidrátmentes tészta mesés alternatíva az alacsony szénhidráttartalmú szószok mellé.

Elkészítési idő: 40 perc + egy éjszakai pihentetés

Hozzávalók (2 adaghoz)

  • 200 g mozzarella sajt (apróra vágva)
  • 1 db nagyméretű tojássárgája (szobahőmérsékletű)

Elkészítési javaslat

  1. Helyezd egy üveg- vagy kerámiatálba a mozzarellát, és kb. 1 perc alatt olvaszd fel a mikróban, majd hagyd kihűlni.
  2. Üsd hozzá a tojássárgáját, és dolgozd össze alaposan egy spatula segítségével.
  3. Tegyél sütőpapírt egy tepsire, amit fújj be olajspray-vel.
  4. Formálj gombócot a tésztából, majd tedd a tepsi közepére.
  5. Tegyél rá egy beolajozott sütőpapírt, és a papíron keresztül nyújtsd vékonyra a tésztát.
  6. Tedd a hűtőbe fél órára.
  7. Ha letelt a fél óra, keríts egy pizzavágót, és metéld vékony csíkokra a tésztád.
  8. A metélteket dobd a hűtőbe egy éjszakára (ha nagyon sietsz, ez a lépés ki is maradhat).
  9. Másnap forralj fel egy nagy fazék vizet. Ha felforrt, add hozzá a tésztát, és óvatosan keverd 30 másodpercig.
  10. Vedd le a tűzhelyről, és szűrd le, majd öblítsd át hideg vízzel.

Tálald kedvenc ketogén marinara szószoddal, de előtte ne felejtsd el megszórni friss bazsalikommal és parmezánnal.

Eszméletlenül finom ketogén lasagne

Ketogén lasagne

Sokan fogcsikorgatva kezdik el a ketogén diétát, hiszen csakis arra tudnak koncentrálni, hogy mi mindenről kell lemondaniuk a ketózis érdekében. Amennyiben a te szíved is összeszorul, amikor eszedbe jut, milyen finom lasagnét ettél a diéta előtti életedben, akkor most fellélegezhetsz, mert ez a ketogén lasagne mindenért kárpótolni fog.

Elkészítési idő: 1 óra 40 perc

Hozzávalók (8 személyre)

A tésztához

  • olajspray
  • 225 g krémsajt
  • 3 db nagy tojás
  • 200 g reszelt mozzarella
  • 45 g finomra reszelt parmezán
  • frissen őrölt fekete bors

A töltelékhez

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • ½ vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 450 g darált marhahús
  • frissen őrölt fekete bors
  • 200 g ketogén marinara szósz
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • pirospaprika pehely
  • 450 g ricotta
  • 150 g reszelt mozzarella
  • 45 g frissen reszelt parmezán
  • petrezselyem

Elkészítési javaslat

  1. Izzítsd be a sütőt 180 fokra.
  2. Készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit, és fújd be olajspray-vel.
  3. Egy mikrózható edényben olvaszd fel a krémsajtot, a mozzarellát és a parmezánt. Keverd össze alaposan, majd amikor kihűlt, keverd hozzá a tojásokat is. Sózd és borsozd.
  4. Terítsd szét egyenletesen a tésztát a tepsin, és told a 180 fokos sütőbe 15 percre.
  5. Miközben készül a lasagne lap, elkezdheted összeállítani a tölteléket: ehhez először dinszteld meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
  6. A következő lépésben mehet bele a paradicsompüré, és legvégül a darált hús. Sózd-borsozd, és közben törd kisebb rögökre a húst a fakanállal.
  7. Ha a hús szép barna színt kapott, boronáld össze a marinara szósszal, majd fűszerezd oregánóval, sóval-borssal és a paprikapehellyel.
  8. Közben, ha letelt a lasagne 15 perces sütési ideje, vedd ki a tepsit sütőből, és várj egy kissé, míg kihűl. Amíg a szósz a lábosban rotyog, vágd fel hat darabra a tésztalapot.
  9. Fogj egy 20×20 cm-es lasagne sütőtálat, pakolj egy kevés húsos szószt az aljára, majd dobj rá két tésztalapot.
  10. Kend meg a tésztát a ricotta harmadával, erre mehet a következő adag húsos töltelék, majd a mozzarella harmada. Készíts két újabb réteget az előzőek szerint.
  11. Ha elkészültél, a tetejére szórj reszelt parmezánt.
  12. Told a sütőbe, és süsd 30 percig.

Tálaláskor szórd meg petrezselyemmel.

Gombás carbonara cukkinis tésztával (zoodles)

Ketogén gombás carbonara, zoodles tésztával

Fald fel a ketogén tészták legkrémesebb verzióját! Íme egy szemet gyönyörködtető és ízletes fogás, amit bűntudat nélkül ehetsz akár hetente többször is.

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (2 adag)

A szószhoz

  • 15 ml olívaolaj
  • 4 szelet bacon (felkockázva)
  • 140 g vékonyra szeletelt gomba
  • só és bors ízlés szerint
  • 60 ml zsíros tejszín
  • 1 evőkanál sótlan vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
  • 340 g nyers cukkinispirál

A cukkini tésztához

  • 1-2 db cukkini (340 g)

Elkészítési javaslat

  1. A cukkinit mosd meg, és töröld szárazra. Egy zöldségspirálozó vagy julienne-hámozó segítségével vágd hosszú csíkokra, majd tedd félre.
  2. Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, közepes lángon. Add hozzá a szalonnakockákat, és pirítsd barnulásig (kb. 4-5 perc).
  3. Dobd hozzá a gombát, és pirítsd további 4-5 percig, míg megpuhul és aranybarna színű lesz.
  4.  Vedd lejjebb a hőfokot, sózd-borsozd a ragut, végül csorgasd hozzá a zsíros tejszínt is.  Időnként megkeverve addig főzd, míg kissé besűrűsödik.
  5. Amikor elkészültél, zárd el a tűzhelyt, és keverd a szószhoz a tojássárgáját, a vajat és a parmezán felét.
  6. Add hozzá a cukkinitésztát, majd óvatosan forgasd össze az egészet, hogy a szósz alaposan beburkolja a tésztaszálakat. Ízlés szerint sózd, borsozd, és a maradék parmezán sajttal megszórva tálald.

Ketogén levesbetét – ami vetekszik a nagymamáéval

Házi ketogén tészta

A ketogén diétában sem szentségtörés a levesbetét használata, csak egy jó recept kérdése az egész. Ezt a ketogénbarát alapanyagokból készült tésztát például nyugodt szívvel fogyaszthatod a vasárnapi húslevessel együtt.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 50 g csökkentett zsírtartalmú mandulaliszt
  • 30 g bambuszrostliszt
  • 2 teáskanál guargumi
  • 20 g útifűmaghéj
  • 1/4 teáskanál só
  • 3 db közepes méretű tojás

Elkészítési javaslat

  1. Mérd ki és keverd össze a száraz hozzávalókat egy gyúródeszkán. Halmozd kupacba, és formázz egy kisebb lyukat a közepén.
  2. Üsd a tojásokat a mélyedésbe, és villával apránként adagold hozzá a lisztet.
  3. Pár percig dagaszd kézzel. A tésztának viszonylag keménynek kell lennie.
  4. A begyúrt tésztát csomagold fóliába, és hagyd pihenni 15 percig (ettől lesz jól nyújtható, és sima).
  5. Ha van tésztanyújtó géped, nyújtsd ki a lehető legvékonyabbra (de természetesen sodrófával is elvégezheted ezt a műveletet). Amennyiben ragacsosnak találod, némi bambuszrostlisztet adhatsz még hozzá.
  6. Tésztagéppel vagy tésztametélővel készítsd el a kívánt levesbetétet (cérnametélt, csigatészta, eperlevél).
  7. Tedd forrásban lévő sós vízbe, de csak 1-2 percig főzd. Szedd ki, és máris fogyasztható.

Tészta alternatívák keto módra

Miután magadhoz tértél a sokkból, hogy mégsem kell lemondanod a tésztákról, érdemes számba venni, milyen alapanyagokra lesz szükséged, ha a későbbiekben is szívesen dobnál össze egy-egy ketobarát fogást.

Mint láthattad, a cukkini és a karfiol, sőt a padlizsán is kiváló helyettesítői lehetnek a lisztnek. Ezen felül néhány speciális glutén- és búzamentes lisztből (mandulaliszt, bambuszrostliszt, kókuszliszt, útifűmaghéj) is érdemes otthon tartanod egy-egy zacskónyit. Sok tésztareceptben találhatsz krémsajtot, valamint egyéb sajtféleségeket, és természetesen tojást is.

A készen vásárolható alacsony szénhidráttartalmú ketogén tészták között nagy népszerűségnek örvendenek a többféle ízesítésben is elérhető konjaklisztből (glucomannan liszt) készült termékek.

Amikor tésztás fogást raksz össze, ügyelj arra is, hogy a szósz ne tartalmazzon cukrot és magas szénhidráttartalmú összetevőket. A kereskedelmi forgalomban elérhető mártások, szószok és raguk sajnos nem feltétlenül passzolnak a keto diétához.  Azt tanácsolom tehát, hogy inkább menj biztosra, és te állítsd össze ezeket is.

Forráslinkek:

Olasz fettuccine tészta: https://joyfilledeats.com/keto-pasta-noodles/
Alakbarát mozzarellás tészta: https://thebigmansworld.com/keto-pasta/
Ketogén lasagne: https://www.delish.com/cooking/nutrition/a29872749/keto-lasagna-recipe/
Gombás carbonara: https://keto-mojo.com/recipes/keto-low-carb-mushroom-carbonara-zucchini/#
Ketogén házi tészta: https://www.ketofoodmagic.com/post/keto-homemade-pasta?lang=en

Ketogén diéta egyszerűen

A ketogén étrend elkezdése és betartása komoly kihívást jelent a legelkötelezettebbek számára is. Sok időt és energiát kell rászánni, hogy mindig elérhetőek legyenek a megfelelő ételek.

Ebben nyújt óriási segítséget a KetoMix az 5 perc alatt elkészíthető ételeivel. Változatos ízeivel könnyűvé és szerethetővél változtatja a ketogén diéta elkezdését és betartását.

Jó választás
KetoMix webshop
Ketomix
  •  Gyors és finom keto ételek
  •  Országosan elérhető
  •  Kedvező árak
  •  Kezdőknek és haladóknak
irány a webshop Ketomix akciók (20-44%)
Kipróbltuk!
KetoMix vélemény
Ketomix

Kipróbáltuk a KetoMix ketogén diétás termékeit. Könnyebb lett az étrend betartása, kevesebb időt kellett a konyhában tölteni. És még finom is.

Részletes vélemény.

elolvasom